OGRÓD 2001- TRUSKAWKA I MALINA 25 KG
OGRÓD 2001 pod Truskawki i Maliny zawiera:
9% azotu (N) całkowitego, w tym: 4% azotu w formie amonowej i 5% azotu w formie aminowej,
9% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych,
5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie,
2,5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie,
15% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie,,
5% wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie,
2% magnezu (MgO) całkowitego,
26% siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie,
mikroskładniki pokarmowe:
0,02% boru (B),
0,05% miedzi (Cu),
0,2% żelaza (Fe),
0,05% manganu (Mn),
0,005% molibdenu (Mo),
0,03% cynku (Zn).
Podstawowe zalety OGRODU 2001 pod Truskawki i Maliny to:
niska zawartość chloru – w przypadku owoców i warzyw niezbędny czynnik korzystnie wpływający na ich jakość,
optymalnie dobrana zawartość makroelementów i mikroskładników pokarmowych,
wysoki stopień wykorzystania azotu znajdującego się w nawozie w postaci wolno i szybko działającej ( mocznik i siarczan amonu),
zawartość magnezu w postaci siarczanowej.
Siarczan potasu – poprawia jakość wysokowartościowych upraw i ich plonów, w szczególności owoców, warzyw, tytoniu, a także roślin ozdobnych, wzmaga pobieranie fosforu oraz mikroskładników pokarmowych, a zwiększa odporność na suszę, mróz, owady i choroby.
Siarczan magnezu – wpływa korzystnie na wielkość i wybarwienie owoców, nadaje im aromat oraz ogranicza nadmierne gromadzenie się azotanów, uczestniczy w wytwarzaniu witaminy A, zapobiega przedwczesnemu opadaniu liści i występowaniu plamistości.
Wapń – zwiększa rozmiar owoców, ich jędrność i wybarwienie, poprawia własności przechowalnicze, zmniejsza wrażliwość owoców na transport, ogranicza występowanie chorób przechowalniczych tj. gorzkiej plamistości podskórnej i suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidorów.