Podłoże przeznaczone jest do uprawy roślin psiankowatych, takich jak pomidor, papryka czy oberżyna. Z tego względu jego pH (w H2O) ma wartość od 5,4 do 6,2. Wyrób skomponowano na bazie drobnej frakcji cegiełki oraz czarnego i jasnego, drobnego torfu frezerowego. Zawiera on wieloskładnikowy nawóz w dawce 1 kg/m3 oraz nawóz mikroelementowy.
SPOSÓB UŻYCIA
Sadzenie do pojemników
Przygotować czystą donicę z otworami drenującymi.
Na dnie donicy umieścić warstwę drenażu, np. żwiru lub kamyczków.
Rozluźnić podłoże przed użyciem.
Wypełnić donicę podłożem do połowy, a następnie delikatnie umieścić w niej roślinę.
uzupełnić donicę podłożem do wysokości 1,5 cm poniżej jej krawędzi.
Podłoże ostrożnie ugnieść, uważając przy tym, aby nie uszkodzić korzeni.
Roślinę obficie podlać wodą.
Sadzenie do gruntu
Przygotować wystarczająco duży dołek w gruncie, tak by korzenie sadzonki zmieściły się w nim swobodnie oraz głęboki na tyle, żeby zwisały w nim niemal pionowo.
Umieścić roślinę w dołku i delikatnie obsypać podłożem.
Ugnieść podłoże wokół nowo posadzonej rośliny, a następnie obficie podlać wodą.
ZALECENIA
Nie stosować jako domieszki używanego wcześniej podłoża.
Rośliny należy podlewać regularnie, nie dopuszczając do przesuszenia, jak również zalania podłoża.
Podłoże zawiera startową dawkę nawozu, dlatego też zaleca się po okresie około dwóch tygodni od posadzenia, by rozpocząć regularne nawożenie roślin.
Nawozy należy stosować ściśle wg instrukcji ich producenta oraz zgodnie z wymaganiami uprawianych roślin.
Do uprawy roślin we wczesnych fazach rozwojowych zaleca się stosowanie podłoży do wysiewu firmy Hollas.
Dzięki optymalnemu poziomowi zasolenia oraz specjalnie dobranym składnikom nawozowym podłoże polecane jest do pikowania rozsady oraz do uprawy docelowej. Podłoże nadaje się do mechanicznego napełniana multiplatów.
Chciałbym Ci powiedzieć, że nasza strona wykorzystuje tzw. pliki cookies w celu prawidłowego świadczenia usługi i wyświetlania informacji. Możesz wyłączyć obsługę cookies poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej.