Produkt Cena
Brak produktów
Cena: 3,00 zł
3,00 zł
Jest bogata w witaminę C, B1 i B2 oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Zawarte w niej substancje biologicznie czynne wspomagają odchudzanie, dlatego rzodkiewka jest ważnym elementem diet wyszczuplających.
RZODKIEWKA RUDI
Rzodkiewka Rudi (Raphanus sativus subvar. radicula) jest odmianą wczesną, która, dzięki braku tendencji do wybijania w pędy nasienne, nadaje się do uprawy przez cały sezon, to znaczy od wczesnej wiosny do jesieni.
Wytwarza kuliste, jednolicie intensywne czerwone korzenie o soczystym, smacznym miąższu, odpornym na parcenie.
Jest to odmiana rzodkiewki doskonała do bezpośredniego spożycia na surowo, jako dodatek do surówek, sałatek lub kanapek oraz do dekoracji potraw.
Rzodkiewka jest niskokalorycznym, smacznym warzywem o dużej wartości odżywczej.
Jest bogata w witaminę C, B1 i B2 oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Zawarte w niej substancje biologicznie czynne wspomagają odchudzanie, dlatego rzodkiewka jest ważnym elementem diet wyszczuplających.
Dodatkowo obecne w soku rzodkiewki substancje goryczkowe usprawniają trawienie. Łatwa uprawa i krótki okres wegetacji sprawiają, że rzodkiewka to jedno z najpopularniejszych, chętnie uprawianych warzyw.
Nasiona rzodkiewki Rudi wysiewa się bezpośrednio do gruntu od drugiej połowy marca do końca września.
Nasiona umieszcza się w gruncie, który osiągnął temperaturę 2-4ᵒC, w rozstawie 20 x 2-3 cm, na głębokość 1-2 cm. Najlepsze plony rzodkiewki uzyskuje się z uprawy na glebach lekkich, żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych.
Zbiory dojrzałych i soczystych rzodkiewek odmiany Rudi można przeprowadzać od maja do listopada.