KALAREPA DI VIENNA BIANCO 2G POLAN wczesna

Cena: 2,15 zł

Dostępność Produkt niedostępny

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jej pierwsze opisy pochodzą z XVI wieku, ale znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa.

Odmiana wczesna. Bardzo smaczne, kuliste, jasnozielone zgrubienia o średnicy 5-7 cm. Średniej wielkości liście, na krótkich ogonkach.

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jej pierwsze opisy pochodzą z XVI wieku, ale znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. W Europie Zachodniej pojawiła się w końcu XVIII wieku, w Polsce dopiero w XIX wieku. Warzywo bardzo cenne, o dużej wartości odżywczej i smakowej. Bogate w witaminy E,H,K,U, prowitaminę A, sole mineralne żelaza i wapnia. Częścią jadalną jest skrócone zgrubienie łodygi, najczęściej kulistospłaszczone, kuliste lub owalne, jasnozielone, zielone, niebieskie lub fioletowe. Może być spożywane na surowo lub gotowane.
Najlepiej rośnie w temperaturze 12-18 C. Nie toleruje spadków temperatur, suszy i upałów. Wymaga gleb lżejszych, zasobnych w składniki pokarmowe i łatwo się nagrzewających.

Pokrewne produkty

Chlopek Roztropek