BURAK ĆWIKŁOWY OPOLSKI 20G POLAN
Odmiana o cylindrycznym kształcie korzenia, wyróżniająca się smakowitością i bardzo dobrze wybarwionym miąższem. Przydatna do bezpośredniego spożycia, przechowywania i przetwórstwa, szczególnie polecana do produkcji soków.
Wysiew nasion na zbiór wczesny, wprost do gruntu od początku kwietnia. Na zbiór jesienno- zimowy od połowy maja do końca lipca. Rozsada roślin 30 - 40 x 5 cm. Głębokość siewu 2 - 3 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Średniej wielkości burak waży 120 gramów, co daje około 46 kilokalorii pochodzących głównie z węglowodanów. Surowe buraki mają dość niski indeks glikemiczny (IG), bo tylko 30, co świadczy o wolnym uwalnianiu energii. Wiąże się to z niewielkim podniesieniem poziomu cukru we krwi – co jest korzystne dla odczucia głodu i jednocześnie niezwykle istotne dla cukrzyków. Niestety po ugotowaniu IG wzrasta do 65. Niemniej ze względu na naturalne pochodzenie warzywo wciąż pozostaje lepszym pomysłem na przekąskę, aniżeli słodycze. Mimo dość niewielkiej kaloryczności warto znać umiar i włączyć je jako element urozmaiconej diety.
Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom. Witamina B₁ z kolei wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. Niestety nie uświadczymy w burakach zbyt wiele żelaza, co nie przeszkadza im wykazywać właściwości krwiotwórczych, m.in. ze względu na obecność kobaltu. Wapń zawarty w warzywie wydatnie wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Ponadto sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu, mangan zaś wchodzi w skład m.in. enzymów. Co ciekawe, buraki posiadają w swoim składzie miedź, która odpowiada za gospodarkę żelaza, kości oraz kolagen.